Intrygują swoim kształtem, oryginalną konsystencją i smakami, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Właśnie takie są japońskie słodycze mochi. Spróbuj tego nietypowego, azjatyckiego przysmaku i przekonaj się, jak smakują ciasteczka wykonane z… ryżu!
.
Jakie są ciasteczka mochi?
Te miękkie kuleczki nie przypominają znanych nam w Europie ciastek ani swoim kształtem ani konsystencją. Są więc czymś zupełnie oryginalnym i zdecydowanie mogą zaskoczyć osoby, które nigdy ich nie próbowały.
Japońskie ciastka ryżowe są przygotowywane z kleistego ryżu bądź mąki ryżowej. W środku są natomiast wypełnione nadzieniem w wielu różnych smakach. Konsystencja nadzienia jest równie ciekawa jak konsystencja ciasteczek. Przygotuj się, że będziesz je żuć – są naprawdę wciągająco kleiste!
Mochi są świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty, a jednocześnie sprawdzają się dobrze jako samodzielny deser. Musisz jednak wiedzieć, że nie są one tak słodkie jak większość znanych Ci słodyczy. Dzięki temu nie przesłodzisz się nimi zbyt szybko, a dobrze wiemy, że gdy spróbujesz pierwszego ciasteczka, to na jednym się nie skończy.
Specjał japońskiej kuchni
W Japonii dużą wagę przykłada się do tradycji. Wszyscy kojarzymy ten kraj z kwitnącymi wiśniami, sushi, ramenem, samurajami i kobietami ubranymi w kimono. Ale czy wiesz, że jednym z rytuałów zakorzenionych w japońskiej kulturze jest również przygotowywanie mochi?
Do zrobienia tego kleistego ciasta, potrzebna jest specjalna odmiana ryżu, który musi być ugotowany, a następnie ugnieciony w specjalnym moździerzu. Odpowiednio przygotowane ciasto jest rozciągliwe i pozwala na formowanie małych, okrągłych kuleczek.
Japońskie mochi stały się popularnym i lubianym deserem na całym świecie. Jednak w kraju, z którego pochodzą, są też czasem przygotowywane w inny sposób. Mochi mogą być bowiem zrobione na słono, takie wytrawne ryżowe kuleczki dodaje się czasem do tradycyjnej zupy miso, lub innych potraw.
Warto też wiedzieć, że jest pewna określona pora, kiedy Japończycy spożywają największe ilości mochi. Sezon na ten deser ma miejsce na przełomie starego i nowego roku, ponieważ tradycyjnie uważa się, że ma on wtedy przynosić szczęście i powodzenie na cały rok.
Bogactwo smaku ciasteczek mochi
Tak jak wspomnieliśmy, kuleczki mochi mogą być przygotowywane zarówno na słono, jak i na słodko. Jednak to właśnie ta druga propozycja ich podania zdobywa podniebienia na całym świecie.Ten oryginalny przysmak może zawierać najrozmaitsze nadzienia:
- szalone, azjatyckie specjały, takie jak pasta z czerwonej fasoli, owoc durian czy korzeń taro;
- smaki idealnie pasujące do deserów - orzech, czekolada, kokos;
- owoce, a wśród nich m.in. truskawki, banany, mango i wiele innych;
- ekstrawaganckie smaki, takie jak np. herbata bubble tea.
Prawie każdy słodki smak, który przyjdzie Ci do głowy, z powodzeniem sprawdzi się jako nadzienie do mochi. Dzięki temu masz pewność, że w tym bogactwie produktów znajdziesz coś dla siebie.
Mochi w naszej ofercie
W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór różnych smaków mochi. Popularnością cieszą się nadzienia owocowe, takie jak mango, banan, brzoskwinia, truskawka i wiele innych, ale mamy też produkty takie jak np. Mochi Bubble Milk Tea. Zdecydowanie jest z czego wybierać.
Japońskie mochi to deser, który możesz kupić nie tylko dla siebie. Jest też świetnym pomysłem na prezent. Oryginalne, zagraniczne słodycze z pewnością zaskoczą obdarowaną osobę, szczególnie jeśli nigdy nie próbowała ona czegoś podobnego. Masz wśród swoich bliskich fanów azjatyckiej kuchni? Podaruj im mochi i poszerz ich kulinarną perspektywę o ten niebanalny deser w formie kleistych kuleczek.
Nie musisz jechać do Azji, żeby poznawać tamtejszą kuchnię. Słodycze w naszej ofercie zabiorą Cię w podróż smaków aż do kraju kwitnącej wiśni! Wybierz swoje ulubione nadzienie i rozkoszuj się delikatną miękkością japońskich mochi.